2017. augusztus 12. 21:53, szombat

Hatalmas vihar dúl a Neptunuszon

Mégpedig az egyenlítői régióban, ami meglepte a csillagászokat.
Nem is olyan rég olvashattunk arról, hogy a NASA többek között a Neptunuszt is meglátogatná, az újabb hírek szerint pedig erre szükség is lesz, hiszen épp most pillantottak meg egy méretes vihart, ami a Naprendszer negyedik legnagyobb bolygóján dúl. Ennek mérete nagyjából megfelel saját bolygónknak, vagyis igencsak nagy jelenségről beszélhetünk.
A Jupiter hatalmas vörös foltját szinte mindenki ismeri, ami a számos meglévő fotónak és videónak köszönhető. A Neptunusz esetében azonban csak most pillantottak meg egy szintén igencsak méretes vihart, amely a jelek szerint az egyenlítői régióban tombol, egy nagyjából 9000 kilométer átmérőjű területet fedve le. Ez azért meglepő, mert ezen a területen korábban nem láttak hasonló jelenséget, a szakemberek pedig máris két, némileg eltérő magyarázattal álltak elő, hogy megválaszolják az ezzel kapcsolatban felmerült kérdéseket. Az egyik szerint a nagy nyomású, a bolygó légkörének alsóbb rétegeiből eredő vortexben felemelkedő (és egyben lehűlő) gázok alkotnak itt felhőket, itt azonban a Földdel ellentétben a víz helyett a metán kapja a főszerepet.
Ezzel kapcsolatban rögtön megjegyzik, hogy fényesebb felhőket korábban is láttak már a Neptunuszon, ezek azonban többnyire a sarkokhoz közelebb bukkantak fel, ilyen közel az egyenlítőhöz még nem találtak hasonló példányokat. A több, nagyjából 30 szélességi és hosszúsági fokon keresztülnyúló szupervihar a mesterfokú képzésben résztvevő hallgatóknak is kutatási időt biztosító Keck-program révén bukkant fel tudástárunkban, hiszen így további kutatók is hozzáférhettek a távcsőhöz, maga a jelenség pedig arra utal, hogy egy több évtizedenként megjelenő szezonális, vagyis visszatérő fejleményről lehet szó, bár itt még további megfigyelésekre lesz szükség a megmaradt kérdések megválaszolásához.
Erre várhatóan az ősz folyamán kerítenek sort, de a meglévő adatok kielemzése is folytatódik.

Tweet

Source: Hírek