Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti: Negyvenkilenc objektumot, köztük mintegy 30 tanintézményt kellett evakuálni kedden az oroszországi Lipeck városában állítólag fenyegető pokolgépes támadásra figyelmeztető telefonhívások miatt.Bombát egyelőre sehol sem találtak. A névtelen telefonálók az iskolaigazgatók irodáját hívták fel. A városban emellett ki kellett üríteni több bevásárlóközpontot és hivatalt, valamint a repülőteret, a vasúti és a buszpályaudvart. A Moszkva környéki Ivantyejevka gimnáziumából a nap folyamán több mint hétszáz embert vezettek ki az utcára.

A RIA Novosztyi biztonsági szolgálati forrásra hivatkozva azt írta kedden, hogy az egy hónapja tartó bombariadó-hullám miatt 170 orosz településen 2460 objektumból több mint 1 millió 40 ezer ember kellett evakuálni. Csak hétfőn hét városban – köztük Moszkvában és Szentpéterváron – 115 objektumból 79 ezer embert kellett biztonságba helyezni.
Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója csütörtökön azt állította, hogy a hamis riasztássorozat négy, külföldön tartózkodó orosz állampolgártól ered. Mint mondta, az IP-telefonokat használó gyanúsítottaknak cinkosaik vannak Oroszországban. Az FSZB-főnök szerint a hamis riasztások előzetes becslések szerint több mint 300 millió rubel (mintegy 1,4 milliárd forint) veszteséget okoztak.
A sajtóban legelterjedtebb korábbi magyarázatok az Iszlám Állam terroristáit, az "ukrán nyomot" vagy hackerek egy brüsszeli csoportját gyanították a történtek mögött. Abban a kérdésben korábban is összhang volt a teóriák között, hogy a hívásokat külföldről indíthatták.
(Forrás: MTI)

Source: Hírek